KERESLET-ÉLÉNKÜLÉS VÁRHATÓ AZ ÉSZAKKELET-BRAZÍLIAI CEARÁ INGATLANPIACÁN

KERESLET-ÉLÉNKÜLÉS VÁRHATÓ AZ ÉSZAKKELET-BRAZÍLIAI CEARÁ INGATLANPIACÁN

Az északkelet-brazíliai Ceará államban található Pecém Port jó úton halad, hogy Brazília legnagyobb import-export központjává nője ki magát, a többmilliárdos befektetéseknek és csúcstechnológiás berendezéseinek köszönhetően. Acélüzemét és olajfinomítóját is beleszámítva, 2020-ra a kikötő várhatóan 130 000 új munkahelyet generál és kétszámjegyű növekedést hoz Ceará GDP-jében. Ez a példaértékű tőkebeáramlás rendkívüli mértékben fogja befolyásolni a környező ingatlanok iránti keresletet.

A Fortalezától 55 km-re, északra található Pecém Port óriási növekedésen megy keresztül, miközben arra pályázik, hogy Északkelet Brazília fő cargo-központja lehessen. A kikötőnek megvan az az előnye, hogy Dél-Amerikán belül ez a legközelebb található központ Észak- és Közép-Amerikához, a Karib-térséghez, Európához, Afrikához és Kínához. Továbbá, rekordmértékű teheráru-kezelést hajtanak itt végre, hisz egyre több cég használja ki a kikötő stratégiai elhelyezkedését.

Az állami szervek komoly befektetéseket hajtottak végre az infrastruktúra-fejlesztés terén Pecém városában és környékén, annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani a kikötő megnövekedett forgalmával. Ezek keretében 2014-re a CE-085-ös autópályát osztott pályássá alakították Fortaleza és a pecémi kijárat között. A nemzeti kormányhivatalnokok nemrég hagyták jóvá a pernambucoi Transnordestina vasútvonal kiterjesztésének finanszírozását a Pecém és Salgueiro közötti szakaszon.

Pecém fejlesztése jelenleg a harmadik fázisban tart, az eddigi befektetések teljes összege 1.2 milliárd R$, mely fedezte a hullámtörő gát kiszélesítését, egy új rakpart, terminál és kikötőhelyek létrehozását és a kikötő megközelítési- és elhagyási lehetőségeinek javítását. A kikötő már most hasznot húz a fejlesztésekből - idén január és október között rekordmértékű 6,9, millió tonna árut kezelt, ami 46%-os növekedést jelent 2013 azonos periódusához képest. A jelenlegi növekedés alapján 2020-ra, amikor a kikötő tevékenysége eléri teljes kapacitását, Pecém várhatóan 60 millió tonna árut fog kezelni.

A teheráru-kezelése mellett Pecém Portban található egy óriási ipari komplexum is, ahol 2 nagyobb projekt van kivitelezés alatt. A pecémi acélüzem (CSP - Pecém Steel Company) az első integrált acélüzem Északkelet Brazíliában. Jelenleg 60%-ban kész, 2016-ra várható a munkálatok befejezése. A brazil Vale és a dél-kóreai Posco & Dongkuk vegyesvállalataként a CSP-be befektetett tőke kb. 5,1 milliárd US$-ra tehető.

Az acélüzem építése eddig 23 000 embernek adott munkát közvetlen és közvetett módon. Amikor az üzem megkezdi működését és várhatóan 3 millió tonna acéllemezt fog gyártani évente, 4 000 közvetlen munkahely jön létre, további 12 000 is lehet számolni közvetett módon.

A komplexumban szintén megépítésre kerül a Premium II olajfinomító, mely a brazil olajóriás Petrobras tulajdonában áll. A Petrobras jelenleg technikai átvizsgálást végez a finomítóban. Az ajánlattétel a közeljövőben kezdődik. Amint a munkálatok befejeződnek várhatóan 2017 augusztusában, a Premium II napi 300 000 hordó kapacitással fog bírni és kb. 90 000 embernek fog munkahelyet kínálni közvetve vagy közvetlenül.

Idáig mind Pecém Port, mind a CSP a helyi lakosok foglalkoztatására fókuszált. Azonban a technikai és mérnöki pozíciókra nincs megfelelő munkaerő kínálat a térségben. Így a cégeknek jelenleg Délkelet Brazíliából kell szakembereket hívniuk. A Petrobrasnak szintén Cearán kívülről kell majd megfelelő végzettségű munkaerőt behoznia. A magas keresetű szakemberek nagyszámú beáramlása két fontos következménnyel fog járni: nő a helyi lakosság, illetve a jövedelem, így a minőségi ingatlanok iránti kereslet is.

pecem03

A képzett és jólfizetett technikusok és mérnökök kétség kívül minőségi ingatlanokat fognak majd keresni, melyek megfelelnek az életvitelüknek. Maga Pecém kicsi (a lakosok száma kb. 7000 fő) és a város további bővítése limitált: délen a kikötő terjeszkedése, északon pedig a védett dűnék miatt. Ennek következményeként a szakemberek kénytelenek lesznek távolabb eső lakóhelyet keresni, és legtöbbjük kész lesz az utazásra a minőségi lakókörülményekért cserébe.

A Coral lesz az elsőszámú versenyző, aki kielégítheti ezt a keresletet. A Praia de Guajiróban található luxus lakóövezet 40 percnyire (93km) található északra. A bejárás innen egyszerű, és kivételes életkörülményeket kínál az áthelyezett szakemberek és családjaik számára. A Coral körüli érintetlen partszakaszok kellemes kontrasztot kínálnak a pecémi ipari komplexummal szemben, és az övezet széles felszereltsége tökéletes munka utáni kikapcsolódási lehetőségeket biztosít. A Coral biztonságos övezet lesz, modern biztonsági berendezésekkel, így az itt lakók nyugodtan élhetnek majd.

A másik alternatíva Fortaleza, Pecémtől délre, mely sokkal drágább, főleg a parti ingatlanok tekintetében. A pecémi kikötő terjeszkedése következtében a telekárak egyformán magasak. A négyzetméterárak 600 R$ körül mozognak. Ezzel ellentétben, a Coral telkeinek négyzetméterára 193 R$-nál kezdődik. Fortaleza további hátránya, hogy azok a luxus életkörülmények, amiket a Coral nyújt, egyszerűen nem elérhetőek az állam fővárosában.

A Coral építési munkálatai jól haladnak, az infrastruktúra közel áll a teljes készültséghez. Az övezet és létesítményei 2016-ra kerülhetnek átadásra, mely megegyezik a CSP tervezett megnyitásával és a Petrobras Premium II finomító megépítésével.

A helyiek számára akkor válnak elérhetővé az ingatlanhitelek, amikor az infrastrukturális munkálatok elkészültek, így a Pecémben dolgozóknak meg lesz a lehetőségük a lakásbérlésre vagy vásárlásra. 2016 egyértelműen a legmegfelelőbb időpont, hogy újonnan épített luxus villával rendelkezzen, így majd eladhatja vagy bérbe adhatja azt a helyi piacon. Most érkezett el a tökéletes idő a befektetők számára, hogy telket vásároljanak és villaépítésbe kezdjenek, hogy kihasználhassák a kínálkozó exit stratégiát.

Ha többet szeretne megtudni a Coral ingatlanbefektetési lehetőségekről, töltse le tájékoztatónkat vagy lépjen velünk kapcsolatba.

Forrás: Ceará Kormánya, Ceará Portos, Port Finance International, Ceará Fejlesztési Ügynökség (ADECE-Agencia de Desenvolvimento do Estado do Ceará S.A.), CSPECEM, Portal Pecém, Petrobas.

BACK TO ALL NEWS